Supercentret för ryggmärgsskadade

Nu är artikeln, från när jag besökte Swiss Paraplegic Centre i Nottwil, publicerad i RTPs tidning Aktuellt nr. 4 2011. Nedan kan du läsa några utdrag från artikeln samt ladda ned hela artikeln här som pdf.

”Swiss Paraplegic Centre (SPC) i Nottwil är, med sina tusen anställda, det största rehabcentrat för ryggmärgsskadade i Europa. SPC vision är en holistisk rehabilitering, som omfattar vård och stöd under resten av livet för personer med ryggmärgsskada.
Med inbjudan av handkirurgen Jan Fridén och på uppdrag av Stiftelsen Spinalis åkte jag ned till supercentret SPC. Jag ville se om deras rehabiliteringsprogram verkligen är så effektivt att de kan slå sig för bröstet. Med tanke på att Jan Fridén leder arbetet med att utveckla en handkirurgienhet på SPC, förefaller det som om man i Schweiz har fått upp ögonen för Sveriges ledande roll inom handkirurgi. Kanske har även vi något att ta lärdom av från SPC?”
/…/
”När vi anlände vid den lilla stationen i Nottwil, i kraftigt duggregn, möts jag till min förvåning av handkirurgen Jan Fridén som står i regnet väntandes med sin cykel. En stor kram och regnet blev bortglömt av det varma mottagandet. Han följde med oss hela vägen tills det att vi hade nått vårt hotell som ligger precis intill Swiss Paraplegiker Centre. Ett enormt modernt komplex placerat mitt i den Schweiziska alpnaturen.”
/…/

”När Jan Fridén kom till Schweiz fick han se felbehandlade patienter som hade blivit gjorda på de lokala sjukhusen, både i Schweiz och dess grannländer. Reslutaten var till det sämre och han hade aldrig sett något liknande.
– De hade ingen expertis att skicka patienterna till. En man berättade att han så gärna hade velat ha ett tumrgrepp, så han kunde nypa tummen mot pekfingret, det så kallade nyckelgreppet. Men han fick något helt annat, tummen stod istället rakt ut. Jag har även sett det omvända, att tummen går in mot handflatan istället och bara är ivägen.  Jag har sett steloperationer i knoglederna som aldrig annars görs och aldrig får göras. Det är några exempel, säger Jan Fridén.
Flera av de lokala sjukhusen har nu sagt att de aldrig mer ska göra sådana operationer utan alltid skicka patienterna till handteamet vid SPC.
På det internationella ISCOS-mötet år 2001 gästopererade Jan Fridén på en tv sänd operation som pågick en hel dag.”

Läs hela artikeln här (pdf)

css.php