Vad hände med Du är vacker som du är?!!!

I takt med att skönhetsidealen hos unga tjejer har blivit allt mer extrema sjunker det även i åldrarna för varje år. För cirka en månad sen såg jag ett avsnitt av Uppdrag granskning. Det handlade om unga tjejer som blivit felbehandlade på kliniker som påstås ha kompetent personal för att göra så kallade ”fillers” med mera. Marknaden för fillers, botox och silikon har ökat avsevärt och är en guldgruva för skönhetsbranschen. Fillers används framför allt för läppförstoring och jag blev chockad över hur dessa ingrepp blivit en del av vardagen i så många unga tjejers liv. De frågade några tjejer vid Humlegården, Östermalm i Stockholm, om de hade provat fillers någon gång. De kunde inte ha varit mer än sjutton, arton – tjugo år, och de sa ”att injicera fillers är lika vanligt nu för tiden som att sätta på sig smink”. Alla kände två eller fler som gör det regelbundet.
Debatten handlade också om hur dålig, näst intill obefintlig, kontrollen är över hur dessa preparat används i Sverige. Enligt Socialtjänsten finns det riktlinjer för att säkerställa att det är  en licensierad hudterapeut, men efter att reporten tagit fram deras riktlinjer på papper visade det sig att det var allt annat än solklart, och efter att reporten knäckte socialtjänstemannen med sina utfrågningar erkände han till slut att en skärpning av reglerna bör vidtas. I efterforskningen av andra länder visar det sig att många EU-länder har strängare regler än i Sverige.
Men jag undrar hur det har kunnat gå så långt? Varför är sådana extrema skönhetsingrepp så pass accepterat? En del av vardagen hos unga tjejer. ”Jag gör det bara för min egen skull, inte för någon annans”, säger de. Är de så pass påverkade av samhällets skönhetsideal, av kändis- och modevärlden att de konstant jämför sig själva med dessa och måste se ut som dem. De kan då enkelt gå in på en klinik för att anpassa sitt utseende efter dessa extrema ideal. Har de verkligen sett hur de ser ut efter att ha fyllt läpparna?! Som plutande anknäbbar, det är inte ens estetiskt snyggt.
Jag såg på The Doctors här om dagen och då nämnde de att det hade kommit BHar, med inlägg, för åldrarna fyra år och uppåt!!! Jag har ingen kommentar på det mer än mållös.

Många kanske anser att tatueringar är ett extremt skönhetsingrepp. Jag medger att det inte är så skönt alla gånger, jag gör det för att jag tycker det är fint och det är för min egen skull. Men skulpturera om kroppen skulle jag aldrig göra. Man gör vad man vill av sin kropp och jag dömer ingen, men mitt hjärta blöder när jag ser barn och tonåringar påverkas så starkt av samhällets syn. De går inte att skydda dem, för med datagenerationen kan de komma åt vad som helst på nätet. Alla typer av ätstörningar har ökat markant och har nästan blivit som en epidemi. Föräldrar måste ha uppsikt över detta och med alla medel försöka ge sina barn en god självbild, så de inte förgörs av skönhetsideal skapade av vår samtida mode bransch.
Det görs många tv-program om plastikoperationer, det kan väl i de flesta normala fall avskräcka och ge en tankeställare. Eller vem vet, det kanske ger en motsatt effekt och man istället tänker ”ja men det där verkar vara en baggis, let’s do it!”. Av den anledningen borde de inte göras fler sådana program. Risken är för stor att andra inspireras.

Jag har ständigt blivit granskad av andra människor för att jag är så smal. Många anser sig ha rätt att ifrågasätta hurvida jag äter ordentligt eller om jag verkligen mår bra. Jag har rent utav blivit förnedrad många gånger. Utan att ta åt mig av omvärldens skönhetsbild har jag istället blivit tvungen att försvara mig från människors fördomar i min omgivning. Men jag har tröttnat på att hävda hur mycket jag äter. De tar ingen hänsyn till att min självbild förintades när jag var tonåring och har kämpat i åratal för att få tillbaka den och att jag sett min kroppsform försvinna på bara några månader efter att ha blivit förlamad. Faktum kvarstår – nittio procent av min kropp är förlamad och har därför förtvinade muskler. Även killar med liknande skada är smala av den anledningen.
Det har gjorts operationer i min kropp, för att återfå funktion och förbättra toabestyr, så valfria operationer för skönheten är uteslutet.

Jag är vacker som jag är!

css.php