“Var inte hon gift med USA:s president Franklin?”

Fick ni lära er om Eleonor Roosevelt på historielektionen? Eller mänskliga rättigheter för den delen?

Jag kan inte minnas att jag fick lära mig om varken eller, och jag gick i skolan på 90-talet. Jag lärde mig om Eleonor Roosevelt när jag för tio år sedan fördjupade mina kunskaper i FN-konventionen om mänskliga rättigheter. Jag häpnades över vilken avgörande roll hon hade i att FN- konventionen ens blev till, då jag endast hade hört hennes namn i förbifarten. 

Jag frågade konfirmanderna som jag föreläste för i maj, om de visste vem Eleonor Roosevelt var. Efter en stund hörde jag en svag röst som frågade: ”Var inte hon gift med USA:s president Franklin?” Precis, hon var gift med Franklin D Roosevelt, som var USA:s president under mandatperioden 1933-1945. Frågan som konfirmanden ställde säger mycket om hur betydande och inflytelserika kvinnor genom världshistorien, hamnat i skymundan av männen. Eleonor Roosevelt har de facto haft enormt inflytande för världsdemokratin och mänskliga rättigheter.

Jag skriver detta för att upplysa er om denna enastående kvinna, som var en pionjär när det kommer till mänskliga rättigheter och inte minst kvinnors rättigheter. 

Men hur kan historieundervisningen inte ha kommit längre 2022?

Konfirmanderna fascinerades av det jag hade att berätta om Eleonor Roosevelt – om hur hon som ordförande för FN- kommissionen för mänskliga rättigheter, lyckades koordinera och medla mellan de då 51 medlemsländer som anslöt sig initialt (endast manliga ledare), om hur hon outtröttligt engagerade sig i frågor rörande humanitära reformer och medborgerliga rättigheter etc.

Först hade jag tänkt att endast rekommendera dokumentären First ladies – 3 Eleonor Roosevelt, på SVT-play, men sedan kunde jag inte låta bli att skriva om denna stora förebild. Så, jag uppmanar er att se dokumentären och förkovra er i historien om Eleonor Roosevelt. Berätta också om henne för era barn och ungdomar.

“It is better to light a candle than curse the darkness.” – Eleonor Roosevelt 

Länk till dokumentären: https://www.svtplay.se/video/31802639/first-ladies/first-ladies-eleaneor-roosevelt

Jag passar även på att tipsa om podden P3 historia, som lyfter många framstående kvinnor genom världshistorien: https://podcasts.apple.com/se/podcast/p3-historia/id1219271980

Syntolkning: Porträtt av Eleonor Roosevelt. Hon har grått uppsatt hår, ler och tittar åt sidan. Hon bär ett pärlhalsband och vit sidenklänning med puffärm. Rött draperi i bakgrunden.

Foto: Edward Steichen/Condé Nast/Getty Images

css.php