Varför heter podden Soluret?

Då och då får jag frågan om varför jag har döpt podden till Soluret. Det var svårt att komma på ett namn till en podcast som inte är nischad till ett specifikt ämne. Generellt så tänker man att man måste ha ett namn som ska sticka ut och locka lyssnare, en titel som kanske ger ett hum om vad podden handlar om. I en djungel av poddar är det sannerligen en utmaning. 

Jag landade till slut i att helt enkelt strunta i alla dessa mainstream-tankar och ha ett mer filosofiskt namn med djupare innebörd. Kanske inte det bästa namnet ur säljsynpunkt. Samtidigt tänker jag att även mystiken och nyfikenheten kan locka. 

All ära till min svåger Thomas som hjälpte mig att spåna fram Soluret. Det började med att jag ville att podden skulle ha en sammanlänkning till min tidigare podcast Timglaset. I Timglaset intervjuade jag och Max Arehn människor med fängslande livsöden. Den röda tråden var att alla gäster levde med någon slags funktionsnedsättning. Vi kände att det var så många röster där ute som behövde höras och lyftas! Anledningen till att vi döpte podden till Timglaset var för att timglas är en symbol för livet och att vi har en begränsad tid här på jorden. Plus att avsnitten var runt en timme långa och på den timmen skulle gästen berätta om sitt liv.

När Max var tvungen att sluta kände jag att Timglaset inte skulle vara densamma utan honom. Då bestämde jag mig för att starta en systerpodd till Timglaset, där jag breddade målgruppen av gäster. Det var ju så många andra röster i samhällets alla skikt som jag ville lyfta. 

Tillbaka till Soluret och namnet. 

Då kom min svåger på den lysande idén att döpa podden till Soluret! När vi spånade sa jag att det handlar om att belysa människor från alla samhällsskikt och deras livsöden, att belysa viktiga ämnen som skänker kunskap och förståelse. Genom att bygga broar mellan människor skapar vi ett mer öppet och medmänskligare samhälle. Kunskap ger förståelse och förståelse väcker empati – när vi ser världen genom andras ögon. Så, solur är ett mätinstrument för att mäta tid utifrån hur solen förflyttar sig under dagen. Vi behöver alla ljuset för att överleva, och vi har en begränsad tid på jorden. Låt ljuset visa er vägen och gör det bästa utav den tiden som ni har. Förr i tiden försåg man soluren med tankeväckande citat, så jag avslutar med ett eget:

Den mänskliga förståelsen föds ur empatin för andra människor.

www.soluretpod.se

css.php